sobota, 21 grudnia 2013

Biszkopt imbirowy z kremem makowym jako alternatywa makówek




Ktoś może zapytać dlaczego w okresie przedświątecznym u mnie tylko ciasta i słodkości. Czy my na Wigilię nie jemy zupy kapusty czy karpia? Oczywiście, że jemy.
O barszczu czy siemieniotce już pisałam. Karp smażony, w galarecie czy po grecku również na naszym stole występuje. Sposoby ich przyrządzania są tradycyjne i większość z nas robi je podobnym sposobem.
Wigilijną kolację przygotowuję tak jak to robiła moja Babcia, potem moja Mama. Bardzo tradycyjnie. I ani mi w głowie żadne mody czy nowinki w stylu sushi zamiast karpia czy zupy owocowej zamiast barszczu.
Jedyna działka, która poddaje się okresowym zmianom to słodkości. Co prawda niezmiennie stałym elementem kolacji wigilijnej są makówki ale reszta ciast ma tendencje zmienne. Raz piekę sernik, raz ciasto czekoladowe, kiedy indziej biszkopt z kremem. Tutaj pole do zaszalenia jest szersze.
Ten biszkopt z kremem makowym miał być alternatywą makówek, bo część rodziny nie pała do nich miłością. Okazało się jednak, że problem leży w maku i jakiekolwiek ciasto z jego udziałem nie wzbudzi zachwytu.
Dobrze, że do świąt zostało jeszcze trochę czasu. Ten biszkopt zjemy a potem upieczemy sernik.



Biszkopt imbirowy z kremem makowym

ciasto biszkoptowe:

4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka imbiru mielonego

krem makowy:

1 szklanka suchego maku (jeśli kupicie zmielony mak, masa roboty wam odpadnie)
250 g mascarpone
200 g kremówki
pół szklanki cukru pudru
2 krople aromatu pomarańczowego
kieliszek imbirówki

Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dosypujemy łyżkę cukru pudru ciągle miksując. Kiedy cukier się całkowicie rozpuści, dodajemy kolejną łyżkę. W ten sposób dosypujemy cały cukier. Otrzymana masa białkowa powinna być sztywna i lśniąca. Teraz, ciągle miksując, dodajemy po jednym żółtku.
Wyłączmy mikser i bierzemy się do robót ręcznych. Przesiewamy mąki i imbir przez sito i dodajemy po łyżce do masy jajecznej, delikatnie mieszając, by piana nie straciła objętości.
Wlewamy ciasto do formy, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest suche i wyłączmy piekarnik.
Pozwalamy ciastu wystygnąć i zajmujemy się kremem.
Najważniejszą sprawą jest temperatura kremówki i mascarpone. Niech na razie leżą w lodówce i się chłodzą. My zajmiemy się makiem.
Mak zalewamy połową szklanki wrzątku i mieszamy. Potem dobrze odsączmy na sicie. Zaparzony mam mielimy w maszynce do maku lub dwa razy w maszynce do mięsa. Ciekawe czy dałoby się zmielić mak w blenderze?
Zmielony mak łączymy z cukrem i aromatem pomarańczowym. Kładziemy do lodówki, żeby dorównał temperaturą śmietanie i serkowi.
Ubijamy kremówkę. Potem 3 minuty miksujemy mascarpone. Dodajemy do mascarpone ubitą śmietanę.
Do osobnej miseczki kładziemy 4 łyżki śmietany z serkiem i dodajemy łyżkę masy makowej. Mieszamy dokładnie. Przekładamy do miski z kremem śmietanowo serowym i mieszamy. Potem po łyżce dodajemy resztę masy makowej do kremu. Mieszamy i wkładamy do lodówki na godzinkę.
Potem kroimy biszkopt na dwie części. Dolną część ciasta skrapiamy imbirówką. Wykładamy 3/4 kremu i przykrywamy drugą biszkoptową warstwą. Górę skrapiamy znów imbirówką i smarujemy resztą kremu makowego. Na koniec posypujemy kakao.




Bardzo makówkowe ciasto wyszło tylko nieco bardziej ujarzmione.
Dla makówkożerców propozycja warta rozpatrzenia.




Smacznych zapachów w kuchni i jak najmniej przedświątecznej gorączki.

5 komentarzy:

  1. Pięknie się prezentuje w przekroju :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uważam, że taka alternatywa to genialny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. O kurcze, ale piękny, mimo, że ja nie lubię maku...z dużych ilościach, na widok Twojego ciasta ślinka cieknie. A co do potraw wigilinych ja równiez uważam, że stół wigilijny powinien być pokryty wspaniałymi tradycyjnymi potrawami. Jednak..jeśli ktoś ma inne pomysły...czemu nie. U mnie będzie tradycyjnie. Pozdrawiam kochana!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przekroj ciasta jest zachecajacy! Ale makowki FOREVER!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne, smakowicie wyglądające ciacho! Genialny pomysł! Z pewnością go wypróbuję! A przy okazji pragnę złożyć Ci i Twojej rodzinie życzenia, zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia, aby ten czas był możliwością na spędzenie z sobą wspaniałych chwil! Pozdrawiam Loreta

    OdpowiedzUsuń