sobota, 19 kwietnia 2014

Wielkanocne kolory czyli przekładaniec szpinakowo łososiowy



Jajeczka poświęcone a czekoladowy ganasz do mazurka nieco spóźniony. Ale co tam. Święta dopiero jutro.
Mam nadzieję, że znajdujecie czas na chwilę oddechu. Na posłuchanie muzyki lub wypicie kawy. Koniecznie na siedząco.
Nie dajcie się zapędzić w przedświąteczny kołowrotek. Nie latajcie jak mucha w butelce. Zwolnijcie. Uśmiechnijcie się do siebie. I do swoich najbliższych. Do myśli, do marzeń, do wiosny.
To tylko kolejne święta.
Za pół roku cała sytuacja się powtórzy.
Życzę Wam i sobie samej dużo radości, nie tylko świątecznej. Pięknego słońca za oknem i w duszy.
Kolorów wiosny każdego dnia. Wesołych rozmów przy stole. Zdrowia i szczęścia, bo bez nich ani rusz.
Wesołego Alleluja!































W kolorach wiosny mam dla was przysmak na świąteczny stół. Jego pierwowzór znajdziecie w Kuchni nad Atlantykiem. Jest wariacją szpinakowej rolady z kremem łososiowej. I jest pyszny.
I zobaczcie jak wygląda:




ciasto:
(foremka 18 cm na 26 cm)

3 jajka
50 g stopionego masła
80 g mąki
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
ćwierć łyżeczki soli
200 g szpinaku (najlepiej świeżego)
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku

farsz:

200 g serka kremowego np. Piątnica lub Turek
100 g serka łososiowego Turek
200 g wędzonego łososia
kilka gałązek koperku

Szpinak myjemy i bardzo dokładnie osuszamy. Na patelni topimy masło i wyciskamy czosnek. Dodajemy szpinak i mieszamy aż szpinak omdleje. Potem odparowujemy wodę smażąc go przez chwilę. Studzimy szpinak a potem miksujemy drobno.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy. Żółtka miksujemy z solą i wlewamy ostudzone masło. Potem dodajemy zmiksowany szpinak.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do jajek i szpinaku. Mieszamy i dodajemy ubite białka. Delikatnie mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni.
Wykładamy foremkę papierem do pieczenia. Dzielimy ciasto na dwie części i każdą rozsmarowujemy na papierze. Jeżeli macie dwie takie same foremki, to wykładacie całe ciasto i pieczecie jednocześnie. Ja musiałam piec na dwa razy.
Wkładamy foremkę do pieca na 12 minut.
Upieczone placki biszkoptowe przekładamy na ściereczkę i delikatnie odklejamy z papieru. Kiedy ostygną, kroimy wzdłuż na dwie części. W ten sposób mamy cztery pasy zielonego ciasta.
Mieszamy ze sobą składniki farszu czyli serki, pokrojonego w kostkę łososia i posiekany koperek.
Przekładamy ciasto łososiowym nadzieniem, potem zawijamy w folię i kilka godzin schładzamy w lodówce.






P.S.
Jak zwykle w czasie świąt, dziękuje Midnightcookie za wkład artystyczny

Smacznego i jeszcze raz pięknych świąt.

4 komentarze:

  1. Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych
    składam Tobie i Twoim najbliższym wiosenne życzenia,
    aby w czas Święta Paschy w Waszych sercach,
    rodzinach i domach zagościła radość, spokój
    i wielka nadzieja odradzającego się życia.
    Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł dla tych co nie lubią rolować:).
    Błogosławionej Paschy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, nie dosc ze kolory piekne, to jeszcze jaki smak!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię taką przystawkę w formie rolady.
    W święta u znajomych roladki były malutkie, wyglądały jak pokrojone w plastry ogórki. Interesująco :)
    Z życzeniami - samego najlepszego po Świętach.

    OdpowiedzUsuń