Nie wiem czy ten wpis jest poświęcony
lodom, olejowi rzepakowemu czy pokrzywom. Zagrajmy w skojarzenia.
Lody to ochłoda i przyjemność. Olej
rzepakowy to zdrowie i troska (o zdrowie). Pokrzywa to... bolesna
zieleń i tajemnica.
Czy da się połączyć te trzy
składniki?
Od pewnego czasu bawię się
pokrzywami.
Po pierwsze użyłam ich w zestawieniu
ze szparagami. Po drugie otuliłam w nie pstrąga i upiekłam na
grillu.
I ciągle było mi mało.
Już niedługo pokrzywy zakwitną.
Przestaną być moim przedmiotem zainteresowania. Pora wykorzystać
ich kolor i delikatny smak w nieco odmienny sposób.
Wszystko w tym wpisie jest nieco
przewrotne. Czy olej kojarzy się z lodami? Zdecydowanie nie.
Czy lody pokrzywowe mogą być smaczne?
Przekonajmy się.
I czy lody z dodatkiem oleju
rzepakowego i pokrzyw mogą być warte uwagi?
Lubicie tatar z łososia?
Jest podawany na zimno, prawda? Może
podać go z lodami rzepakowo pokrzywowymi?
Ta myśl nie dawała mi spokoju. Efekt
zaskoczył nie tylko mnie ale i królika doświadczalnego czyli MMŻ.
Sukces mnie ośmielił.
Do zrobienia lodów pokrzywowych z
olejem rzepakowym na słodko był tylko jeden krok.
Genialne! Piękne połączenie z różową
maliną.
Olej wydelikaca lody. Sprawia, że są
smakowo aksamitne. Pokrzywy zapewniają subtelną zieleń i
nieuchwytny cień nowego smaku.
Kolejnym krokiem będzie użycie oleju
do lodów czekoladowych. Klasyka i awangarda. To jest to!
Jak się okazuje nie trzeba się bać
śmiałych pomysłów. Jeżeli coś jest dobre, a takim jest olej
rzepakowy, to w każdym wariancie się obroni. I na słodko i na
słono. Już myślę o oleju rzepakowym aromatyzowanym koperkiem.
Wyobrażacie sobie ten kolor?
I wiedząc, że olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega, deser z jego udziałem nie jest grzechem.
Jak zrobić olej rzepakowy w
przepięknym zielonym kolorze?
potrzebujemy:
miski ekologicznych pokrzyw (czyli
takich rosnących z dala od drogi)
1 szklankę oleju rzepakowego
Zakładamy grube rękawice i odrywamy
liście od łodyżek. Płuczemy zimną wodą i wkładamy do garnka.
Zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na trzy minuty. Potem odcedzamy i
wkładamy do lodowatej wody. Po kolejnych trzech minutach dobrze
odsączamy (możemy je wyżąć jak ściereczkę, nie są już
niebezpieczne) i kroimy na kawałki.
Do miksera wkładamy pokrzywę i
wlewamy olej. Miksujemy na bardzo drobną papkę.
Potem przecedzamy przez sito. Ostatni
etap wymaga cierpliwości i jednej torebki do filtrowania kawy.
Przelewamy pokrzywowy olej do
papierowego filtra i czekamy aż się cały przesączy. Mojemu zajęło
to całą noc. A rano znalazłam w szklance to:
Byłam zachwycona.
Lody z olejem rzepakowym i pokrzywą:
1 szklanka pełnotłustego mleka
pół szklanki kremówki
pół szklanki cukru
5 żółtek
pół łyżeczki esencji waniliowej
1/3 szklanki pokrzywowego oleju
rzepakowego
jako dodatek garść malin
Podgrzewamy mleko z kremówką i cukrem
do momentu rozpuszczenia się cukru. Żółtka ubijamy na białą
puszystą masę z wanilią. Wlewamy do niej cienkim strumyczkiem
podgrzane mleko.
Mieszamy i stawiamy na garnku z
gotującą się wodą. Mieszamy do momentu aż masa zgęstnieje jak
krem custard. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Kiedy masa jajeczna jest już zimna,
powoli wlewamy do niej małymi porcjami olej. Ubijamy ciągle jak
przy robieniu majonezu. Mikser przy tej czynności jest nieoceniony.
Dobrze schładzamy całość a później
wlewamy do maszynki do lodów.
Pozwólcie im potem poleżeć kilka godzin w zamrażarce. Moje nie miały na to czasu więc nieco są mokre.
Lody z oliwą z oliwek mają już
rzesze zwolenników. Może od dziś lody z olejem rzepakowym będą
budziły zainteresowanie, którego są warte.
Gorąco polecam i życzę smacznego
Jesteś niesamowita to jest mistrzostwo świata , lody uwielbiam ,ale robię takie najszybsze zmieniając tylko owoce,te z pokrzywą no no no,,,,, gratuluję pomysłu Gorąco pozdrawiam Majka.
OdpowiedzUsuńNic dodać nic ująć, prawdziwa Czarodziejka:))
OdpowiedzUsuńP.s Ślubowač można wielokrotnie, pod palmami, w zielonym gaju, na wierzchołku szczytu....więc gdyby kiedyś, coś...to wiesz gdzie mnie szukać.Serdeczne pozdrówki dla Was:)))))
Limonko to pierwszy krok w strone kuchni molekularnej - olej, lody, pokrzywa. Heston bylby dumny!
OdpowiedzUsuńLody z olejem...? No nie wiem, trochę się lękam ;)
OdpowiedzUsuńZa to z pokrzywą - jak najbardziej :)
Super przepis!
OdpowiedzUsuńSuper
OdpowiedzUsuń