sobota, 20 czerwca 2015

Rozmowa na dobry początek i torcik truskawkowo bzowy




Założę się, że myśli większości z nas krążą już w okolicach ciepłych plaż, górskich szlaków, wygodnego leżaka, lub zapachu lotniska.
Wakacje. Kto z nas nie lubi tego słowa? Ile w nim słońca, radości, wolności i tajemnicy.
Im mniej lat tym przyjemniejsze skojarzenia. Wiadomo. Tornistry w kąt, świadectwa do szuflady a mundurki do szafy. Gdyby jeszcze rodzice pozwolili spędzić wakacje po swojemu.
Zamiast do babci do Kopalina dali zielone światło na biwak w nieznane. Albo, żeby nie wlekli ze sobą na jakiś koszmarny turnus tylko zgodzili na autostop do Rumunii. A najlepiej, żeby rodzice na czas wakacji zniknęli. Tylko przeszkadzają w cieszeniu się wolnym czasem. Co oni mogą wiedzieć o tym jak spędzać wakacje.
Myśleliście tak choć raz w życiu?
Młodzi widzą świat inaczej. Trudno się temu dziwić. Ja widzę go przez pryzmat iluś tam nałożonych na siebie szkiełek. To tak, jakby założyć wielowarstwowe okulary, w których każda warstwa szkła jest innego koloru i jest innym życiowym doświadczeniem.
Błoga nieświadomości” ktoś kiedyś powiedział. I miał rację.
W innym razie nic nie sprawiałoby przyjemności, bo pętał by nas bezustanny strach.
Dzieci kochane, weźcie czasem pod uwagę, że rodzic też człowiek i swoje uczucia ma.
Martwi się czasem, przymyka oko często. Większość zdziwień zachowaniem tzw potomstwa tłumaczy nieśmiertelnym „kiedyś z tego wyrośnie” A wszystko dlatego, że po prostu kocha swoje dziecko.
Mama nie truj”, daj ciasto bo przy cieście łatwiej się rozmawia na trudne tematy. Może zamiast autostopu do Transylwanii zaliczymy samochodową podróż na ścianę wschodnią?
To są pierwsze oznaki kompromisu.
Takie oto hipotetyczne dialogi odbywają się bezustannie przed wakacjami.

Zanim podejmiemy decyzje czy uwięzić dziecko na obozie łowienia na muchę czy zawlec do cioci Ani na żniwa usiądźmy i pogadajmy. Rozmowa to dobry początek.
Najlepiej w towarzystwie ciasta.







Truskawkowo bzowy torcik w paski
2 blaszki o rozmiarze 28x36 cm

biszkopt:
4 jaja
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej

krem:
250 g mascarpone
200 ml kremówki
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki cukru pudru


polewa:
1,5 tabliczki białej czekolady
100 ml kremówki

Robienie ciasta zaczynamy od przygotowania polewy.
Aby ją zrobić zagotowujemy kremówkę i zdejmujemy z ognia. Połamaną czekoladę wrzucamy do kremówki. Mieszamy do rozpuszczenia się tej pierwszej.
Schłodzoną czekoladę przykrywamy folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Upieczenie ciasta rozpoczynamy od ubicia białek. Do sztywnych białek wsypujemy po łyżce cukier i miksujemy do rozpuszczenia się cukru.
Powinniśmy mieć przed sobą błyszczącą pianę jak na bezy. Do niej dodajemy żółtka, wciąż ubijając.
Wyłączamy mikser i delikatnie łączymy pianę jajeczną z przesianymi przez sito mąkami.
Dwie blaszki 28 na 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto na dwie blaszki, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Pieczemy 15 minut. Wyjmujemy gorące ciasto i kładziemy pleckami do góry (czyli papierem do góry) na ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Delikatnie zdejmujemy papier i rolujemy ciasto razem z ściereczką jak roladę. Zostawiamy do wystygnięcia.

Chłodne ciasto odwijamy ze ściereczki i rozprostowujemy.
Smarujemy konfiturą a potem kremem.
Kroimy każdą blaszkę na trzy paski (kroimy wzdłuż dłuższego boku).
Pierwszy pasek zwijamy wokół środka jak spiralę. Następne owijamy wokół pierwszego. Krem będzie działał jak klej. Nie ma obaw by ciasto się rozpadło.
Po zawinięciu wszystkich pasków otrzymamy piękny, okrągły tort.
Wkładamy go do lodówki na godzinę.

Wyjmujemy polewę z lodówki i ubijamy krótko mikserem. Ubitym kremem czekoladowym smarujemy górę i boki ciasta. I znów schładzamy godzinę w lodówce.
Przed podaniem dekorujemy truskawkami.




Pięknie taki torcik wygląda i smakuje truskawkami i bzem.


Smacznego  

3 komentarze:

  1. Przy takim ciescie to warto rozmawiac! I to nie tylko na tematy wakacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem czym jeszcze zachwycisz, ale wiem, ze tort wyglada oblednie a smak musi byc niesamowity.Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń