środa, 1 lutego 2012
Mój ulubiony makaron z pietruszką
Minimalizm. Cztery główne składniki i miska pełna pysznego jedzenia. Czas 20 minut. Bez wcześniejszych przygotowań. Bez wymyślnych zakupów. Absolutny przebój w świecie makaronów. Jak to się stało, że tak późno wpadłam na pomysł, żeby o nim opowiedzieć? Jem to danie od wielu lat. I kiedy mam ochotę na makaron, on pierwszy przychodzi mi do głowy. Jeszcze mi się nie znudził, a grono jego miłośników ciągle rośnie. Kto choć raz spróbował, ten zostaje zaczarowany. Prostotą, efektownością i bogatą treścią.
Nadrabiam zaległości i bez zbędnych ceregieli pędzę podać wam przepis.
makaron z pietruszką
(porcja dla jednej osoby)
snopek (patrz tutaj) makaronu bucatini (lub innych nitek, wstążek itd)
pęczek pietruszki
1 zielona papryczka chilli
4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
pieprz, sól, parmezan
Krok pierwszy - gotujemy wodę w dużym garnku. Dodajemy odrobinę soli.
Krok drugi - czosnek i papryczkę kroimy na cieńkie plasterki, siekamy pietruszkę.
Krok trzeci - rozgrzewamy na patelni oliwę i podsmażamy krótko czosnek i chilli. Wyłączamy ogień.
Krok czwarty - odcedzamy makaron i mieszamy z zawartością patelni.
Krok piąty - wsypujemy pietruszkę, solimy i dodajemy grubo zmielony pieprz.
Krok ostatni, najprzyjemniejszy - posypujemy parmezanem i jemy.
Jak ja lubię takie przepisy. Żadnych ozdobników, same konkrety. W kilku zdaniach zawiera się recepta na danie nadzwyczajne.
Nie dajcie się mrozowi i zróbcie sobie coś pysznego do jedzenia. Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam makaron, w każdej postaci, mniam!
OdpowiedzUsuńTak, proste i smaczne! Dzięki za wpis.
UsuńŚwietne są takie dania! Makaron, czosnek, parmezan... Niewiele, a tak wiele:)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Takie gotowanie to sama radość. Pozdrawiam
UsuńTo jest tez moj ulubiony makaron! A wszystko dlatego, ze zostalam nim nakarmiona po zgubieniu sie (i odnalezeniu sie) na Jurze Krakowsko-Czestochowskiej. To taki wyrafinowany comfort food :)
OdpowiedzUsuń(tu znow ja luksemburska)
Jura zaprasza nie tylko na makaron. Buźka
UsuńPiękno tkwi w prostocie, być może idealny smak również. Na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuń